Topalak (Topalan) Çorbası

Topalak (Topalan) Çorbası

                19 Mayıs ilçesinde özellikle Yörükler Mahallesinde Yörük vatandaşlar tarafından sıkça yapılan ve tüketilen bir yemek türüdür. İsim olarak çorba şeklinde anılsa da sofralarda ana yemek olarak tüketilmektedir. Etli ve nohutlu olarak yapılır ve düğünlerin geleneksel yemeğidir. İçerisine biraz bulgur (ya da düğü), çeşitli baharatlar katılarak hamur yoğurulur. Köftelik harç kıvamına getirilir. Avuç içerisinde ovuşturularak misket büyüklüğünde köfte şeklinde hazırlanır. Daha sonra da nohut, yağ, tuz ve diğer malzemelerin ilavesiyle çorba kıvamında pişirilir. Servis yapılırken, üzerine sarmısaklı yoğurt ve kurutulup ufalanmış nane eklenir. Bu yemek hazırlanırken acıkan ve sabırsızlanan çocuklara hazırlanmış hamurun bir kısmı avuç içerisinde yassıltılarak sobanın ya da sacın üzerinde altı, üstü kızartılıp verilir.