ISIRGAN TARIMININ VE TEKNOLOJİSİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ

ISIRGAN TARIMININ VE TEKNOLOJİSİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (DOKAP) finanse ettiği Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ), Ordu Üniversitesi (ODÜ) ve Giresun Üniversitesi'nin (GRÜ) yürütücüsü olduğu " Karadeniz Bölgesi'nde Isırgan Tarımının ve Teknolojisinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında düzenlenen Lansman Toplantısı'na 19 Mayıs Belediyemizle birlikte davet edildik ve katılım sağladık.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ali Kemal AYAN uygulanılan proje sürecinde tarla günleri, çiftçi eğitimleri, uygulama atölyeleri, yerel ve ulusal basının (görsel, yazılı ve sosyal medya) aktif kullanımı gibi calismalarin gerçekleştirildiğini vurgulamıştır.
Proje kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmalar sonucunda ısırgan bitkisinin kimyasallarla yok edilmesi gereken yabancı ot olmadığı aksine dost ve faydalı bir bitki olduğu farkındalığı sağlanmış, gıda, tekstil, kimya sanayisi, hediyelik eşya sektörleri için önemli bir hammadde olduğu ortaya çıkmıştır.

Proje sayesinde Türkiye'nin ilk ve en geniş ısırgan gen havuzu oluşturularak kayıt altına alınmıştır.

DOKAP Başkanı Sayın Hakan GÜLTEKİN'in ev sahipliği yaptığı çalıştay Giresun Valisi Sayın Enver ÜNLÜ, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Yavuz ÜNAL'ın proje ile ilgili konuşmalarını yapmalarının ardından sona ermiştir.